Mé zkušenosti s doplňky stravy Inkospor

Ahoj, zdravím všechny ,,Sparťany/Sparťanky a Extráky/Extračky". Chci se s vámi podělit o zkušenosti s vybranými doplňky stravy německé firmy Inkospor, které jsem testoval na Horské výzvě v Krkonoších (2016).

Výstroj a výzbroj na Horskou výzvu


Iontový nápoj (light-citrón)

Obsahuje všechny důležité minerální látky (sodík, hořčík, vápník) pro ideální hydrataci, bez přidaného cukru, pouze s obsahem polysacharidů pro pozvolný příjem energie (doslazeno náhradními sladidly). Má velmi příjemnou chuť, bohužel asi po 5-ti hodinách běhu mi začal připadat namíchaný nápoj (míchaný dle návodu) moc přeslazený a téměř nepitelný. Byl jsem ho tedy nucen zředit, čímž ztrácí svou účinnost.

https://www.inkospor.cz/io…/active-mineral-light-sacek-33-g/


Energy gel (Ice tea s guaranou)

Tento gel se, mimo svou excelentní chuť, také vyznačuje vysokou koncentrací účinného poměru maltodextrinu a fruktózy pro optimální svalový výkon, bez nežádoucích trávicích obtíží. Popravdě chuťově lepší gel jsem snad nikdy neměl. Opravdu vřele doporučuji.

https://www.inkospor.cz/energetick…/x-treme-energy-gel-40-g/


Tyčinka Low GI (čokoláda-karamel)

Je energetická tyčinka, u níž výrobce deklaruje nízký glykemický index. To ve výsledku znamená rovnoměrný a dlouhodobý přísun energie pro vaše pracující svaly. Což z ní, v kombinaci s její naprosto bezkonkurenční chutí, dělá parádní nástroj na doplnění energie během vytrvalostního výkonu. Tato tyčka mi dokonce pomohla z jedné krize asi na 40-tém km. :)

https://www.inkospor.cz/…/x-treme-tycinka-low-gi-cokolada-…/


Tyčinka Energy Bar (kokos)

Jedná se o klasickou energetickou tyčku na bázi sacharidů, pocházející především z ovesných vloček, cukru a maltodextrinu. Svou chutí mě nijak zvlášť neohromila, nicméně splnila svůj účel a doplnila energii bez pocitu těžkosti. Avšak při teplotě, kdy bylo mírně nad nulou nešla téměř ukousnout. :D

https://www.inkospor.cz/…/x-treme-energy-bar-tycinka-banan…/


Magnesium pitná ampule

Obsahuje účinnou formu hořčíku - magnesium citrát doplněné o vitamin B6 a zinek. Naprosto splnilo svůj učel, nepřišla jediná křeč. Avšak tyto ampule se hodí pouze pro předcházení křečí. Jakmile křeče přijdou, moc vám magnesiové ampule nepomohou (z vlastní zkušennosti). Chuť je příjemná oproti konkurenci, kde bývá moc kyselá.

https://www.inkospor.cz/iontove-na…/active-magnezium-25ml-2/


Recovery drink (pomeranč-citrón)

Jde o regenerační nápoj užívající se ihned po výkonu, obsahující především maltodextrin, glutaminové peptidy, vitaminy a minerální látky. Tímto složením dokáže významně podpořit regeneraci. Nicméně po tak náročném výkonu, jako je Horská výzva, bych doporučil použít i další doplňky stravy jako je, sacharido-proteinový nápoj, magnesium citrát, hydrolyzovaný kolagen, atp. A pak samozřejmě kvalitní jídlo s obsahem plnohodnotných bílkovin a komplexních sacharidů. Co se týče chuti Recovery drinku, je mírně nahořklá, z důvodu obsahu glutaminových peptidů.

https://www.inkospor.cz/sachar…/x-treme-recovery-drink-35-g/


Toto jsou tedy výrobky, které jsem zatím sám na sobě vyzkoušel.


Jako významné plus firmy Inkospor spatřuji v tom, že je to farmaceutická firma (nikoliv potravinářská), díky čemuž máme 100% záruku v tom, že obsahuje to, co deklaruje na obalu. Jako malé mínus vidím v tom, že v některých produktech je použita směs nahradních sladidel, obsahující kontroverzní sladidlo (cyklamát sodný). Nicméně množství, jaké je použito v těchto výrobcích, je naprosto bezpečné! Není tedy důvod se těmto výrobkům vyhýbat. ;) Dále se jako mínus se může jevit vyšší cena, avšak tato cena odpovídá kvalitě výrobků.

Článek jsem se snažil napsat nezaujatě a snad vám pomůže s výběrem.


Určitě se můžete těšit i na další články týkající se výživy, tréninku, či doplňků stravy. Co se týče Inkosporu, mám v plánu vyzkoušet jejich proteinový nápoj, který se pyšní nejvyšším aminokyselinovým skóre (ukazatel kvality proteinu) ze všech proteinů na trhu. I o něm tedy napíši pár řádků. :)


Ve zkratce o mně:


Jmenuji se Petr Širc, již od roku 2007 se aktivně zajímám o sportovní výživu, doplňky stravy a různé tréninkové principy pro nárůst svalové hmoty, redukci tělesného tuku, ale i zvýšení silové a vytrvalostní výkonnosti. Od roku 2010 do roku 2013 jsem závodil ve sportovní kulturistice. Absolvoval jsem trenérský kurz s certifikátem - Instruktor fitness a vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy Univerzity, obor Nutriční terapeut.

V současné době jsem na poloviční úvazek zaměstnán, jako prodejce doplňků stravy. Dále působím jako osobní trenér, výživový konzultant, odborník na doplňky stravy, a přitom si rozšiřuji znalosti v navazujícím studiu na Fakultě sportovních studií v oboru Aplikovaná kineziologie. Ve sportu se nyní převážně věnuji crossfitu, avšak dále jsem našel zálibu ve vzpírání a zdánlivě neslučitelné disciplíně - vytrvalostním trailovém běhání.


Pokud byste měl někdo zájem o využití mých služeb, jako osobního trenéra, nebo nutričního terapeuta, tak mě najdete na FB: https://www.facebook.com/petr.sirc, nebo na e-mailu: sirc.petr@gmail.com.


Mějte se fajn. :)


Petr

Archiv